Google ще прекрати поддръжката за синхронизиране на Chrome в Chrome 48 и по-стари версии – 10.11.2021

Google ще прекрати поддръжката за функцията за синхронизиране на Chrome за всички потребители, които все още използват Google Chrome 48 и по-стари версии, след като Chrome 96 се утвърди като стабилна версия.

Когато е активирано, синхронизирането на Chrome то ще запази отметките, паролите, историята на потребителите, отворените раздели, настройките, предпочитанията и в някои случаи информацията за плащане с Google Pay. Освен това потребителите автоматично ще влизат в Gmail, YouTube и други услуги на Google.

Този ход беше обявен по-рано в корпоративния блог на компанията, след като бележките за версията за Chrome 94 бяха публикувани на 19 октомври.

Синхронизирането на Chrome вече не поддържа Chrome 48 и по-стари версии. Трябва да се надстрои до по-нова версия на Chrome, ако искате да продължите да използвате синхронизирането на Chrome, заявиха от Google.

Както стана известно по-рано в бележките за версията на Chrome Enterprise за M94, всеки, който използва браузър Chrome версия M48 или по-ниска, синхронизирането на Chrome ще бъде отстранено за тези версии и вече няма да работи, след като M96 стартира в стабилна версия.

Тези, които искат да продължат да използват синхронизирането на Chrome, ще трябва да актуализират своите уеб браузъри до Chrome версия 49 или по-нова, като отворят Chrome, меню „Още“ в горния десен ъгъл на прозореца и след това кликнат върху „Актуализиране на Google Chrome“. Актуализацията ще бъде приложена след рестартиране на Chrome.

В момента Google Chrome има 64,67% от световния пазарен дял на настолни браузъри и 67,17% за настолни компютри, според данните на StatCounter.

Статистиката на W3Schools също показва, че повечето потребители използват Chrome 94 и 95, с версии, по-стари от Chrome 85, което е около 2,5% от общия пазарен дял на Chrome.

Въпреки това, като се има предвид доминирането на Google на пазара на браузъри, това все още може да доведе до значителен брой клиенти, изложени на атаки, защото използват остарели и уязвими версии на Chrome.

Поддръжката за синхронизиране на Chrome е блокирана за браузъри Chromium на трети страни

През Януари, Google обяви, че ще ги блокира с помощта на частни API на Google (включително синхронизиране на Chrome), след като откри, че те се интегрират, въпреки че са предназначени да се използват само в Chrome.

Тези, които са използвали синхронизиране на Chrome в миналото с други браузъри Chromium, все още могат да управляват данните си, като отидат на страницата Моята активност в Google, изтеглят ги от страницата на Google Takeout и/или ги изтрият.

Повече информация може да прочетете на следния интернет адрес:

https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-will-kill-chrome-sync-support-on-chrome-48-and-earlier/