Функции на Windows 11, очаквана дата на пускане и най-новите новини – 04.08.2021

Windows 11 вече е достъпен в Windows Insiders и ще бъде пуснат официално по-късно тази година. За разлика от актуализациите на функциите на Windows 10, Windows 11 се предлага с няколко нови функции и подобрения.

Ново меню „Старт“

Windows 11 се предлага с центрирано меню „Старт“ и лента на задачите, подобно на Windows 10X.

Менюто „Старт“ не се предлага с традиционни плочки на живо. Той се предлага с нов интерфейс, който използва статични икони за приложения на Microsoft Store, задвижвани от Microsoft Edge Progressive Web Apps и други програми, подобни на използваните в Windows 10X и Chrome.

По подразбиране менюто „Старт“ ще включва фиксирани приложения и услуги като Калкулатор, Microsoft Edge и Настройки. Подобно на Windows 10, менюто „Старт“ на Windows 11 ще показва само приложения и уебсайтове. Потребителите обаче няма да могат да групират приложения, за да създадат папки, за разлика от Windows 10 в който се предлага тази опция.

File Explorer

Windows 11 все още се предлага със същия File Explorer, но получава някои така необходими подобрения. Например Explorer вече предлага нови икони, заоблени ъгли и подобрения на тъмния режим.

Приспособления за Windows

Microsoft представя функция за Windows, която изглежда наследник на „Новини и интереси“ на Windows 10.

Подобно на функцията „новини и интереси“, приспособленията за Windows се захранват от AI на Microsoft. Той използва вашите дейности за сърфиране и местоположение, за да активира персонализирано изживяване на новини на вашия работен плот. Предлага се и с джаджа за времето.

В момента Microsoft работи по функции и приложения за развлечение, Esports, приспособления за времето, задачи и др.

Дата на издаване на Windows 11

Според докладите в момента Microsoft планира да пусне актуализацията през октомври 2021 г. По-широкото разпространение на Windows 11 обаче се очаква да започне едва в началото на 2022 г.

Последни новини за Windows 11

Служителите на Microsoft наскоро потвърдиха, че Windows 11 ще се актуализира всяка година, а не както беше до сега с Windows 10 – на всеки 2 години.

Като част от ритъма на актуализиране, Microsoft ще поддържа всяка версия на Windows 11 Pro и Windows 10 Home в продължение на 24 месеца, докато Windows 11 Enterprise, Windows 11 Education и IoT Enterprise ще се поддържат в продължение на 36 месеца.

По време на събитието Inspire, Microsoft потвърди, че търговските SKU (Enterprise, Education и др.) На Windows 11 ще се доставят в тъмен режим по подразбиране, но потребителите винаги могат да превключват в светъл режим от Настройки.

В компилациите за предварителен преглед Microsoft вече започна да тества актуализирани контекстни менюта с ефект на прозрачност / размазване.

Microsoft все още работи върху Windows 11 и ще научим повече за операционната система през следващите месеци.

Повече информация може да намерите тук:

https://www.zdnet.com/article/windows-11-faq-everything-you-need-to-know/

https://www.windowscentral.com/windows-11

https://www.theregister.com/2021/06/24/microsoft_windows_11/

https://www.which.co.uk/news/2021/07/windows-11-everything-you-need-to-know/https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-11-features-expected-release-date-and-latest-news/