Милиони телефони с Android, заразени с опасен зловреден софтуер – 01.12.2021

Потребителите на Android, получиха червена тревога, след като опасен зловреден софтуер зарази милиони устройства. Притежателите на телефон от водещ производител на смартфони, наистина трябва да проверят отново дали са инсталирали някое от приложенията със злонамерен софтуер.

Експертите по сигурността предупреждават, че над девет милиона устройства с Android са били заразени от злонамерен софтуер за кражба на информация. Модифицирана версия на троянския кон Cynos, която е специално проектирана за кражба на чувствителни потребителски данни, беше открита в над 190 приложения, инсталирани на около 9,3 милиона устройства. Ако потребителите смятат, че този най-нов сигнал за сигурност се отнася за приложения за Android, които се намират в Google Play Store – както се е случвало в миналото – това не е вярно.

Този път вредните приложения бяха открити и в магазина AppGallery на Huawei.

Докато устройствата на Huawei сега използват собствена операционна система, наречена HarmonyOS, в продължение на много години телефоните на китайския гигант за смартфони използваха – EMUI – който беше базиран на Android.

Троянският кон, зареден в тези приложения на AppGallery, е известен като „Android.Cynos.7.origin“ и е забелязан от доставчиците на антивирусни програми.

Нападателите, са скрили злонамерения софтуер за кражба на данни в редица приложения като стратегии, стрелба и аркадни игри за англоговорящи потребители, както и тези от Китай и Русия.

Както съобщи Bleeping Computer, списъкът със зловреден софтуер Cynos е твърде дълъг, за да бъде оповестен изцяло, но ето някои от най-забележителните примери, базирани на данни за инсталиране от потребители:

• Побързайте и скрийте – – 2 000 000 инсталирания

• Котешки приключения – 427 000 инсталирания

• Симулатор на шофиране – 142 000 инсталирания

Вариантът Cynos, открит в тези приложения, е способен на редица злонамерени дейности, като шпиониране на текстови съобщения и изтегляне и инсталиране на други опасни полезни товари.

Чувствителните данни, които могат да бъдат откраднати, включват също номера на мобилния телефон на потребителя, както и тяхното местоположение.

Говорител от Huawei информира за откриването на злонамерения софтуер в AppGallery и успокои потребителите, че се работи активно за отстраняване на проблема, след което те ще могат да изтеглят любимите си приложения отново и да продължат да им се наслаждават.

Повече информация:https://www.express.co.uk/life-style/science-technology/1527645/Millions-Android-phones-infected-dangerous-malware-these-phones-at-risk