Актуални киберновини за периода 28 ноември-4 декември 2020

​CERT България представя на вашето внимание някои интересни заглавия от медийния мониторинг на актуалните киберновини от последната седмица:

  • 4 правила, които премахват рисковете за сигурността при облачната миграция

Организациите все повече преместват своите приложения в облака. Мигрирането на приложения и данни към публичния облак има много предимства, но въвежда и много предизвикателства за киберсигурността, които нарушават старите модели. Много организации не успяват да вземат предвид това прекъсване при проектирането на своите протоколи за сигурност. За да извлече напълно възможностите за производителност на облака, вашата организация трябва да преосмисли своите протоколи за киберсигурност.

В статията са описани четири процеса, които могат да ви помогнат да се справите с изискванията на публичния облак.

Повече информация можете да намерите в този документ.

  • Как да подобрите киберсигурността на работното си място

В миналото организации със слаба киберсигурност са били жестоко наказвани с кибератаки, пробиви на данни и огромни загуби. Според Varonis и RiskBased над 4 милиарда записи са били достъпни незаконно чрез пробиви на данни през 2019 г. Тази изумителна цифра посочва защо компаниите трябва да имат стабилна холистична стратегия за киберсигурност.

Но докато информираността е висока, действащите мерки са по-малко. В статията ще ви преведем през най-добрите практики, които ще ви помогнат да подобрите киберсигурността на вашата компания.

Повече информация можете да намерите в този документ.

  • 5 задачи, които индустрията в областта на киберсигурността трябва да реши през 2021 г.

С изтичането на 2020 г. специалисти по киберсигурност по целия свят започнаха да оценяват как да направят най-значимите подобрения през следващата година.

 В статията обръщаме внимание на пет въпроса, които секторът на сигурността трябва сериозно да обмисли, да предприеме колективен подход за поправяне – или поне за подобряване – през 2021 г.

Повече информация можете да намерите в този документ.

  • Как да стартирате одит за киберсигурност във вашия бизнес

Хакер атакува на всеки 39 секунди. Хакерите продават идентификационни данни на акаунти, поверителна финансова информация и чувствителни данни. Най-малко 16 милиарда записи са били изложени на киберпрестъпници и според проучване това е с 273 процента повече в сравнение с данните от миналата година.

Тези статистически данни показват, че повечето мерки, предприети от експерти по киберсигурност, не работят. Намаляването на такива рискове изисква ефективни стратегии за киберзащита и контрол на сигурността. За съжаление защитата на защитната стена и антивирусният софтуер изглеждат неадекватни мерки за противодействие на пробивите. За ефективното намаляване на тези цифри е необходима радикална промяна в мисленето.

Организациите трябва да извършват самоодити и да се позиционират по начин, който се противопоставя на нарушаването на данни. Киберпрестъпността е разочароваща и плашеща за всички участници в индустрията, включително потребителите, малкия и големия бизнес. Ето защо една компания трябва да предприеме подходящи стъпки за провеждане на успешен одит на киберсигурността.

Повече информация можете да намерите в този документ.