Как да декриптирате файлове, заключени от “Ransomware”

Ако вашата информация бъде криптирана от ransomware, съществуват начини, по които можете да я възстановите. Въпреки че, постоянно излизат нови и нови версии на ransomware-ите, експертите по информационна сигурност също работят денонощно, за да създадат декриптиращи инструменти за тях. По-долу сме събрали няколко безплатни програми, които са в състояние да декриптират определени ransomware-и и техни версии.

ЗабележкаТрябва да споменем, че за криптация на файл се използва определен криптиращ алгоритъм, като за неговата декриптация трябва да се ползва същия. В този смисъл, ако например v1.0 на ransomware „Payme“ използва един алгоритъм, а v1.1 на същия ransomwareизползва друг, алгоритъма за декриптиране на v1.0 ще е различен от този за v1.1.

Много е важно да определите точния вид и версия на ransomware-a, с който сте заразени.

Най-важната стъпка е да определите какъв вид ransomware ви е заразил и какъв точно вариант е, поради причините, изтъкнати в забележката.

Ако не сте в състояние да декриптирате файловете си или декриптирането с инструмента не е успешно, винаги може да опитате да възстановите файловете на по късен етап. Запазете така криптираните файлове, защото след време е напълно възможно да бъде създаден инструмент, който да ги декриптира.

Някои налични декриптиращи инструменти:

EMSISOFT Decrypter

EMSISOFT са създали няколко напълно безплатни декриптиращи инструмента. За всеки декриптиращ инструмент има кратко описание на това какво прави и по какво можете да познаете вида и версията на ransomware-a с който сте били заразени. Можете да ги разгледате на:

https://decrypter.emsisoft.com/

OG3 Patcher

Този инструмент се рекламира като лесен за използване, интуитивен за потребителя и напълно приятелски за използване. Нужно е само да бъде инсталиран и пуснат, като той сам разпознава заплахата, премахва я от устройството и след това декриптира файловете ви.

http://www.softpedia.com/get/Antivirus/Removal-Tools/OG3-Patcher.shtml

Trend Micro Ransomware File Decryptor

Този инструмент се опитва да декриптира криптираните файлове въз основа на техните семейства. Не е user friendly, като се препоръчва внимателно да се прочетат инструкциите за употребата му.

https://success.trendmicro.com/solution/1114221-downloading-and-using-the-trend-micro-ransomware-file-decryptor

Free Ransomware Decryption Tools by Avast

Инструментите, разработени и предоставени от Avast за декриптиране на файлове можете да намерите на

https://www.avast.com/ransomware-decryption-tools

Kaspersky Ransomware Decryptor

Касперски предоставят инструменти за декриптиране на ransomware, които са с много подробно описание.

https://noransom.kaspersky.com/

WanaKiwi Ransomware Decryptor

Поради спецификата си, този инструмент не се препоръчва за начинаещи. А освен това, няма да сработи, ако компютъра вече е бил рестартиран или е била изчистена оперативната памет на компютъра.

https://github.com/gentilkiwi/wanakiwi

http://virusremovalinstructions.com/how-to-decrypt-files-locked-by-a-ransomware/