Google предупреждава потребителите да подобрят паролите си СЕГА – 7 начина, по които хакерите могат да се опитат да експлоатират имейла ви – 03.12.2021

Потребителите на Google трябва да проверят отново паролите си в лицето на фишинг схеми, извличане на данни и други опити за кражба на лична информация чрез Gmail, Google Drive и Google Chrome.

Тъй като акаунтите в Google действат като централизиран център за много потребители, те могат да бъдат ценна мина от данни за хакери, особено когато става въпрос за акаунти в Gmail, които са свързани с други уебсайтове.

Хакерите могат да използват акаунтите в Google по различни начини, за да получат лична информация, така че потребителите трябва да внимават.

„Опасно е да използвате една и съща парола на няколко сайта“, съветва Google на страницата си за сигурност.

„Ако паролата ви за един сайт е хакната, тя може да се използва за влизане в акаунтите ви за много други сайтове“, обяснява технологичната компания.

Средствата за кражба на информация представляват особено сериозна заплаха и са от решаващо значение за потребителите на Google, които трябва редовно да подновяват паролите си.

Обществен WiFi

Същите фактори, които правят обществения WiFi толкова лесно достъпен са също с толкова голям риск за телефоните и другите устройства.

Има толкова много възможности за хакерите да се възползват от WiFi, важното е потребителите да бъдат бдителни за множеството недостатъци в сигурността и да пазят личната си информация в безопасност.

Опити за фишинг

Фишинг имейлите изглеждат законни, така че на пръв поглед, може да не се поколебаете и да кликнете върху връзката, да отворите документ или да изпратите отговор с информация.

Експерти по сигурността в Google откриха повече от два милиона фишинг уебсайта миналата година , това е увеличение от 25 процента в сравнение с 2019 г.

Фишингът е вид социално инженерство, при което нападателят изпраща измамнически имейл, предназначен да подмами жертвата и да разкрие чувствителна информация.

Имейлите обикновено са маскирани така, че да изглеждат като от компания или лице, на което жертвата има доверие, но всъщност заразяват устройствата със зловреден софтуер.

Потребителите не трябва да кликват върху имейли, за които не са сигурни, и трябва да проверят URL адреса на даден сайт, за да се уверят, че съвпада с легитимната уеб страница.

Двуфакторна проверка

Двуфакторната идентификация е крайъгълен камък на сигурността на Google, но измамниците са разработили средство за използване на функцията за неприятни цели.

За да се възползват от уязвимите акаунти, измамно автоматизирано обаждане ще ви помоли да „защитете акаунта си“ с код или еднократна парола, изпратени до вашия имейл или мобилно устройство.

След като въведете кода, който се показва, измамното обаждане ще каже, че акаунтът е „защитен“ или че „опитът за хакване е блокиран“.

Обаждането ще гласи нещо за „възстановяване на доходи“ и ще предостави фалшив референтен номер.

Твърди се, че измамниците използват автоматизирани ботове, за да ви подмамят да се откажете от истинските си многофакторни кодове за удостоверяване за всякакви онлайн акаунти.

Изхвърляне на данни

Хакерите купуват „сметища на данни“ и ги споделят във форуми, компрометират потребителските идентификационни данни, откраднати от уебсайтове като Netflix, LinkedIn, Facebook и Google.

Измамниците често използват изтекли идентификационни данни, за да изнудват хората за пари, използвайки фишинг имейли и други форми на кибератака.

Често тези огромни течове на данни не се откриват до месеци, така че актуализирането на паролата ви често намалява риска.

Кейлогъри

Това средство за хакване е класическо средство за кражба на данни и част от причината да актуализирате паролите си редовно.

Кейлогърите просто записват вашите натискания на клавиши и предават данните на измамника, дори ако са на мили разстояние.

Въпреки че кейлогърите често се инсталират директно на устройството от хакера, понякога те могат да бъдат вградени с кабели за зареждане и други аксесоари на устройството.

Хакване на парола

Има две основни средства за хакване на пароли, както съобщава Make Use Of, и въпреки че методите им са различни, и двете представляват ужасна заплаха за потребителите на Google.

Методът от старата школа е обикновено отгатване на паролата: хакер използва данни за вашето семейство или интереси, за да разберат вашата парола.

Ако паролата ви е името на вашия домашен любимец, например, всеки, който ви види да споделяте снимките на косматия приятел във Facebook или Instagram, може да използва тази точка от данни при опит за хакерство.

Автоматизираните кракери на пароли използват компютърна програма, за да отгатнат бързо милиони вариации.

Когато актуализирате паролата си за Google, използвайте цифри и символи, за да я подсилите, и не обвързвайте кода с лесно различими думи като вашето име, град или любим спортен отбор.

Хакове за вторични акаунти

Потребителите на Google често забравят, че имат „вторични акаунти“, свързани с техните Gmail-и, което предоставя чудесен начин за хакерите да се промъкнат.

Ако използвате Hotmail, Yahoo или друг акаунт като имейл за възстановяване, хакерите може да го използват като „задна врата“ към вашия Gmail.

Поддържайте и паролите на тези имейл адреси актуализирани, дори ако не използвате акаунта често.

More information:

https://www.thesun.co.uk/tech/16891321/google-chrome-gmail-password-hack-update/