Съветите са кратки документи с добри практики и съвети по различни проблеми на мрежовата и информационна сигурност.

  
  
  
Резюме
ESXiArgs Ransomware9.2.2023 г.ESXiArgs-Ransomware
​Публикувани са ръководство ESXiArgs Ransomware Virtual Machine Recovery Guidance и инструмент за възстановяване на достъп до файлове на организации, които са станали жертва на ESXiArgs Ransomware
Интерактивна карта „Първа помощ“ на всички държави-членки на ЕС13.10.2021 г.Интерактивна-карта-„Първа-помощ“-на-всички-държави-членки-на-ЕС
Една от подтемите на тазгодишната кампания “Европейски месец на киберсигурността-2021“ е „Първа помощ“ или какво бихме могли да направим, ако вече сме станали жертва на киберпрестъпление.
Съвети за сигурност срещу ransomware атаки 15.9.2021 г.Съвети-за-сигурност-срещу-ransomware-атаки-
Ransomware е вид злонамерен софтуер, който актьорите използват за заразяване на компютри и криптиране на файлове, докато не бъде платен откуп. След първоначалната инфекция, ransomware ще се опита да се разпространи в свързани системи, включително споделени устройства за съхранение и други достъпни компютри.
5 критични правила за сигурност на пароли, пренебрегвани от служителите 11.8.2021 г.5-критични-правила-за-сигурност-на-пароли,-пренебрегвани-от--служителите-
Според проведена анкета през февруари 2021г. сред 1000 служители в САЩ и техните навици за създаване на пароли е установено, че служителите, работещи от разстояние пренебрегват добрите практики за защита на паролите.
Рутерите на Cisco са подложени на атаки, включително разрушителна хакерска кампания29.6.2021 г.Рутерите-на-Cisco-са-подложени-на-атаки,-включително-разрушителна-хакерска-кампания
Тези две кампании показват защо е важно да се коригират всички уязвимости и пропуски в сигурността възможно най-скоро, в случая  CVE-2018-0171 и CVE-2020-3580 в Cisco ASA и FTD.
Съвети относно уязвимост BlueKeep5.6.2019 г.Съвети-относно-уязвимост-BlueKeep
• Windows 7, Windows Server 2008 R2 и Windows Server 2008
• Windows 2003 и Windows XP
Отхвърляне на TLS 1.0 и TLS 1.124.4.2019 г.Отхвърляне-на-TLS-1.0-и-TLS-1.1
CERT България напомня на потребителите и администраторите, че браузерите спират да използват TLS 1.0 и TLS 1.1
Защита от LockerGoga Ransomware2.4.2019 г.Защита-от-LockerGoga-Ransomware
Многонационалният център за обмен на информация и анализ (MS-ISAC) публикува пример за защита от  LockerGoga Ransomware – вид злонамерен софтуер, предназначен да спре достъпа до компютърни системи или данни, докато не се плати откуп.
Съвети за защита от зловредния код TrickBot15.3.2019 г.Съвети-за-защита-от-зловредния-код-TrickBot
TrickBot е модулен банков троянски кон, чиято мишена е финансовата информация на потребителя като инициира и свалянето на друг злонамерен софтуер. Нападател може да използва модулите на TrickBot за кражба на банкова информация, да извършва разузнаване на системи и мрежи, да събира идентификационни данни и да осъществява разпространение на злонамерения софтуер в мрежата.
Глобални заплахи за информационните системи22.6.2018 г.Глобални-заплахи-за-информационните-системи
​Съвременните способности на организираните хакерски групи и кибер-престъпниците представляват все по-голяма глобална заплаха за информационните системи.
Как да декриптирате файлове, заключени от “Ransomware”2.2.2018 г.Как-да-декриптирате-файлове
​Ако вашата информация бъде криптирана от ransomware, съществуват начини, по които можете да я възстановите.
План за защита от DDoS атаки25.1.2018 г.План-за-защита-от-DDoS-атаки
При DDoS атака настъпва паника. Наличието на план за смекчаване на DDoS атака ще помогне да се минимизират  часовете или дните на хаоса в цялата организация..
VMware публикува съвети за сигурност10.1.2018 г.VMware-публикува-съвети-за-сигурност
​VMware публикува съвети за сигурност отнасящи се за vCenter Server, ESXi, Workstation and Fusion
Защитете устройствата си срещу уязвимости в сигурността, свързани с чиповете10.1.2018 г.Защитете-устройствата-си-срещу-уязвимости-в-сигурността,-свързани-с-чиповете
​Много устройства и приложения са засегнати от сериозни пропуски в сигурността
Meltdown и Spectre! Какво мога да направя, за да защитя себе си и организацията си?5.1.2018 г.meltdown-and-spectre
​Производителите на устройства и платформи пускат актуализации на поддържаните продукти, които ще облекчат този проблем.